5 jun 2018

Etienne van Empel is zich op dit moment aan het voorbereiden op de rittenkoersen in Italië en Oostenrijk, de Adriatica Ionica Race en de Ronde van Oostenrijk. Wedstrijden met veel klimwerk en aankomsten bergop. Kortom: wedstrijden die hem moeten liggen. Hij hoopt dan ook hoge ogen te gooien komende periode.

De laatste weken was de inwoner van Geldermalsen niet vaak te bewonderen in koers. ‘‘Ik heb de laatste weken niet veel gekoerst, maar ben juist veel gaan trainen om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen in Italië en Oostenrijk. Ik heb onder andere veel duurtrainingen gedaan en dus veel uren gemaakt. Van de week ga ik specifieker trainen en een kermiskoers rijden. Daarna rij ik zondag (10 juni red.) de Ronde van Limburg en ga ik vervolgens denk ik nog even op trainingskamp in de Ardennen of de Eiffel om wat bergop te rijden.’’

 

Prestaties

Het seizoen begon al vroeg voor de tengere klimmer met wedstrijden in Australië waarin hij regelmatig van voren te zien was. ‘‘Ik begon wel oké in Australië (Herald Sun Tour), daar zat ik twee keer in de vroege vlucht en won ik een keer de prijs voor de strijdlust’’, zegt Van Empel. ‘‘In Murcia reed ik naar een 19de plaats, dat is op het eerste gezicht niet zo’n hele geweldige uitslag maar in dat sterke deelnemersveld was ik er toch erg blij mee’’, gaat Van Empel verder. Daarna sloeg het noodlot toe met een sleutelbeenbreuk in Classic Loire Atlantique. Gelukkig verliep het herstel spoedig voor Van Empel en zat hij na vier dagen al weer op de Tacx. ‘‘Na tien dagen fietste ik zelfs weer buiten. Dat ging echt heel snel en ik kon m’n arm ook weer goed bewegen. Natuurlijk was het de eerste paar weken nog gevoelig dus daar moest ik wel een beetje op letten, maar al met al is het snel hersteld. Ik heb uiteindelijk maar drie dagen niet kunnen fietsen.’’ Zijn rentree maakte hij in Tour de Yorkshire en kon daar meteen al een paar keer kort eindigen met een 14de en 15de plaats in de heuvels van Groot-Brittannië. Die lijn hoopt hij door te trekken.

 

Vooruitblik

De verwachtingen voor een goed klassement in Italië lijkt hij echter wat te temperen. ‘‘Er zit een ploegentijdrit in van 23 kilometer en die zal waarschijnlijk al voor de nodige tijdverschillen gaan zorgen. Dan is het gaan voor een klassement gelijk al wat lastiger. Wij zijn als ploeg namelijk niet echt gespecialiseerd in ploegentijdritten’’, meent Van Empel. De laatste keer dat hij plaats nam op de tijdritfiets in competitieverband was in de Ronde van Catalonië van vorig jaar. ‘‘Het is lastig om een hele goede tijdrit neer te zetten als je nooit met elkaar in formatie hebt gereden. Als je nooit samen rijdt dan rij je elkaar sneller kapot.’’  

Als Etienne zijn blik verlegd naar de Ronde van Oostenrijk dan ziet hij kansen, maar die kansen hangen vooral af van hoe hij ervoor staat na de eerste bergritten. ‘‘Na de eerste bergritten kan ik de balans opmaken of ik mee kan doen om het klassement of dat ik voor etappes moet gaan. Ik denk dat Oostenrijk nog zwaarder is dan de Adriatica Ionica Race. We hebben daar aankomst op de Kitzbüheler Horn en een keer op de Grossglockner. Dat zijn echt hele zware en steile klimmen. En die liegen niet’’, aldus de 24-jarige klimmer.

Tot slot weet Van Empel nog een leuke anekdote te vertellen over zijn eerste ervaring met de Kitzbüheler Horn. ‘‘In mijn eerste jaar bij de ploeg hadden we ook finish op de Kitzbüheler Horn in de Ronde van Oostenrijk. Toen kwam ik al in de ‘gruppetto’ aan voordat de klim begon, want daarvoor hadden we al de Grossglockner gehad. Ik reed toen samen Sjoerd van Ginneken gewoon weg van de groep geloste renners. We konden die steile klim veel beter op omdat we een compact voorblad hadden gemonteerd. En die andere renners hadden dat niet dus zij kwamen niet verder dan vijftig omwentelingen en stonden bijna stil, haha.’’

Onze partners

roompotjersey klein2 

Teamshirt

Bestel nu ons nieuwe 2018 teamshirt in de 36 cycling webshop!

Webshop

Missie

In het najaar van 2013 zag een groep ervaren professionals uit de rijke geschiedenis van de wielersport kansen voor een nieuw 100% Nederlands profteam.

Lees meer...

Volg ons

Vind ons op social media met de hashtag #teamRNL of volg ons op;

UCIeuropelogo

© Copyright 2017    inloggen    website door CliqidDeze website is met trots gemaakt door Cliq id - online specialisten.